635139965799406296

عادت هایی که باعث سنگ کلیه می شوند

عامل ابتلا به سنگ کلیه که باید بدانید

 

 

در زیر ۱۵ عامل ابتلا به سنگ کلیه مطرح می‌شوند؛ که با راه‌هایی می‌توان آن ها را کنترل کرد.

سنگ کلیه چیست ؟

سنگ کلیه توده‌ی جامد و سفت از مواد معدنی بدن است و در هر جایی ‌از ‌دستگاه ادرار می‌تواند تشکیل شود. در بیش‌تر موارد، ‌سنگ کلیه از جنس کلسیم و معمولاً‌ ترکیبی از کلسیم و اگزالات است؛ در موارد نادرتر، می‌تواند ترکیبی از کلسیم و فسفات باشد؛ اما کمی ‌اسید اوریک هم دارد.

خبر خوب این است که بیماران دارای سنگ کلیه با چند ترفند مثل تغییر در رژیم غذایی و سبک ‌زندگی‌‌شان می‌‌توانند این بیماری را کنترل یا حتی کاملا از آن پیشگیری کنند.۱۵ عامل ابتلا به سنگ کلیه که باید بدانید

مصرف ناکافی میوه‌های خانواده‌ی مرکبات

اگر نتوانید به یاد بیاورید آخرین باری که لیمو یا گریپ‌فروت خورده‌اید چه زمانی بوده است؛ باید بهانه‌ای برای‌ افزایش مصرف روزانه‌شان بیابید. مرکبات، ترکیبی از مواد معدنی مثل سیترات دارند که به کاهش ریسک ابتلای سنگ‌کلیه کمک می‌کند. اما دکتر گوپتا در مطالعه‌ی خود که در مجله ی نیچر به چاپ رسید نشان داد زمانی که افراد از مصرف میوه و سبزیجات همیشگی رژیم غذایی‌شان به مدت یک ماه اجتناب ‌می‌کنند؛ ‌میزانی ‌از موادشیمیایی در سنگ‌کلیه ایجاد می‌شود و درصد آن در ادرار کاهش می‌یابد. دکتر گوپتا می‌گوید  سعی کنید که مدام و هر روز، ‌لیمو و یا لیمو‌ترش را در آب‌تان بچکانید و آن را میل نمایید.

مصرف زیاد گوشت

خوردن بیش از اندازه ی مرغ و گوشت قرمز، می‌تواند ریسک سنگ‌ کلیه را افزایش دهد. در مطالعه‌ای که در ۲۰۱۴ در مجله ی “علم امراض تغذیه” چاپ شد آمده است سبزیجات و ماهی‌ها، حدود ۳۰ درصد تا ۵۰ درصد ابتلا به سنگ‌کلیه را نسبت به افرادی که روزانه زیر ۱۰ گرم ‌گوشت مصرف می‌کنند افزایش می‌دهند. ‌اما کاملا اشتباه و غیر‌علمی ‌است که بگوییم افرادی ‌که گوشت مصرف می‌کنند،در مقایسه با کسانی که در رژیم غذایی‌شان میوه و سبزیجات بیش تری استفاده می‌کنند؛ بیش تر مبتلا به سنگ‌کلیه می‌شوند. این‌گونه نیست چون، در برخی از این  خوراکی ها موادی حاوی منیزیم وجود دارد که می‌تواند از تشکیل سنگ‌کلیه جلوگیری کند.

کلسیم بسیار کم

با کلسیم موجود در سنگ‌کلیه، این فکر پیش می‌آید که آیا این بیماری فقط از طریق مواد مغذی در غذا‌ها ایجاد می‌شود؟ نه، این یک تفکر قدیمی‌ است. درحال‌حاضر، کارشناسان می‌دانند افرادی که کلسیم بیش‌تری مصرف می‌کنند، نسبت به کسانی که در رژیم غذایی‌شان، کلسیم کم‌تری به بدن می‌رسانند؛ با احتمال کم‌تری به سنگ‌کلیه مبتلا می‌شوند. ‌براساس مطالعات ۲۰۱۳ منتو گاپتا، استاد و پژوهشگر اورولوژی دانشکده پزشکی‌ هاروارد و بیمارستان‌های مونت سینای روزولت و لاکس سانی مونت؛ همه‌ی این مواد باید در بدن‌تان‌ با هم در حال تعادل باشند. دکتر گاپتا توضیح می‌دهد که اگر در رژیم غذایی‌تان کلسیم کمی ‌مصرف کنید؛ ماده‌ی شیمیایی اگزالا در بدن‌تان تولید می‌شود. از آن جا که این ماده‌ به صورت طبیعی به دستگاه گوارش متصل است؛ می‌تواند با کلسیم در ادرار ترکیب و باعث تولید سنگ‌کلیه شود.

وسواس سالاد خوردن

فکر می‌کنید اگر سالاد بخورید، غذای‌تان مناسب و سالم است؟ ببینید پزشک اورولژیست‌تان چه می‌گوید. باید بدانید از سالاد چه می‌گیرید(چه موادی معدنی دریافت می‌کنید). بازهم اگزالات. این مواد معدنی در سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج، ریواس و چغندر یافت می‌شود. دکتر راجر سوری رئیس “بخش پژوهشی سنگ‌کلیه” دردانشگاه کالیفرنیاعنوان می‌کند در حالت طبیعی اگزالات روده‌، به کلسیم می پیوندد و از دستگاه اداراری بیرون می‌رود. اما وقتی میزان اگزالات بالاتر از حد مجاز و طبیعی باشد؛ مواد شیمیایی با چسبیدن به مواد ادراری، منجر به سنگ‌کلیه می‌شود. نمی‌توان گفت سبزیجات نخورید؛ درحقیقیت باید از‌ پزشک‌تان درباره ی مواد غذایی با اگزالات کم‌تر، بپرسید تا جایگزین‌اش را معرفی کند. برای مثال کلم‌پیچ به جای اسفناج یا گل‌کلم مصرف کنید.

رژیم نمکی

اکثر مشکلات بالقوه می‌تواند ناشی از مصرف بالای نمک باشد، سنگ‌کلیه هم یکی از همین‌ها است. باید گفت افزایش مصرف سدیم‌ می‌تواند موجب افزایش میزان بالای کلسیم و ایجاد سنگ‌کلیه شود. دکتر برین ایتورک، اورولوژیست و سخنگوی انجمن اورولوژی می‌گوید، ‌با تولید کلسیم در ادرار، خطر تشکیل سنگ‌کلیه افزایش می‌یابد. متخصصان توصیه می‌کنند مصرف سدیم‌ افراد عادی روزانه حدود‌‌۲۳۰۰ میلی‌گرم باشد؛ اما کسانی که فشار خون دارند؛ باید کم‌تر از ۱۵۰۰ میلی‌گرم در هر روز استفاده کنند.

زندگی در جنوب

کسانی که در جنوب‌شرقی ایالات‌متحد‌آمریکا( مشابه این استدلال را در ایران برای جنوبی های خودمان مطرح می کنند. م) زندگی می‌کنند؛ با احتمال بیش‌تری به سنگ‌کلیه مبتلا می‌شوند؛ اورولوژیست‌ها نام کمربند سنگ‌کلیه را به این منطقه داده‌اند. یکی از مطالعات مجله‌ی ایمیوولوژی در  ۱۹۹۶‌ می‌گوید ریسک ابتلا به سنگ‌کلیه در افراد ساکن مناطق جنوبی ‌کشور آمریکا نسبت به افراد ساکن در مناطق سردتر و با آب و هوای خشک؛ دوبرابر است. دکتر گوپتا عنوان می‌کند هر چه قدر درجه ی حرارت بالاتر رود افرادی که در مناطق جنوب زندگی می‌کنند، مایعات بیش‌تری را از طریق تعرق از دست می‌دهند. و آب بدن‌شان کم‌تر می‌شود. هنگامی‌ که به اندازه‌ی کافی آب به بدن نرسد، با افزایش ترکیب مواد معدنی بدن و ادرار، به سنگ و توده تبدیل می‌شوند.

نوشیدن بیش از حد چای سرد

در ۲۰۱۵، مجله ی پزشکی نیوانگلند در مورد مرد ۵۶ ساله‌ای نوشت که پس از نوشیدن بیش از حد چای سرد به‌طور اورژانسی در بیمارستان بستری شد و تشخیص دادند که نارسایی کلیه دارد. چای سیاه منبع اصلی اگزالات است که می‌تواند به شکل سنگ‌کلیه ‌در آید. این مرد روزانه در حدود ۱۶۸ اونس فنجان چای سیاه می‌نوشید که حداقل دو برابر میانگین مصرف معمول روزانه است. دکتر گوپتا می‌گوید اگر قبلاً سنگ‌کلیه داشتید؛ باید از پزشک‌تان درباره‌ی محدودیت مصرف چای بپرسید. هم‌چنین، ممکن است برخی‌ها مجبور شوند چای سیاه را از رژیم غذایی‌شان به‌طور کامل حذف کنند.

نوشیدنی گازدار

مورد بعدی در این فهرست عامل ابتلا به سنگ کلیه نوشیدنی‌های گازدار است. طبیعتا، آب کافی در بدن به عنوان نیمی ‌از روش‌های هوشیارانه برای پیشگیری از ابتلا به سنگ‌کلیه است؛ ‌زیرا با رقیق‌کردن مایع درون کلیه، مانع تشکیل سنگ‌کلیه می‌شود.(به همین دلیل کارشناسان و متخصصان می‌گویند نوشیدن ۸ لیوان آب در روز برای پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه ضروری است.) اما باید گفت همه‌ی نوشیدنی‌های دیگر می‌توانند موجب تشکیل سنگ‌کلیه شوند. مطالعه‌‌ای در۲۰۱۳ نشان دادعدم مصرف یک قوطی نوشیدنی شیرین در روز، می‌تواند حدود ۲۳ درصد ریسک این عامل ابتلا به سنگ کلیه را ‌کاهش دهد. پژوهشگران معتقدند قند نوشیدنی‌های شیرین، باعث افزایش مواد شیمیایی و تشکیل سنگ‌کلیه می‌شود.

والدین

بله والدین هم عامل ابتلا به سنگ کلیه هستند. حتی اگر یکی از والدین‌تان سنگ‌ کلیه داشته باشد، ریسک ابتلا به آن شما را نیز تهدید می‌کند. ‌مطمئنا یک خانواده رژیم‌ غذایی مشابهی دارند، اما دلایل بیولوژیکی هم وجود دارد.

گرد آوری از :بازده

جدید ترین مطالب مشابه را به شما پیشنهاد می کنیم :